21.2.16.

Dolinom Une

Novi Grad ranije Bosanski Novi, ušuškao se na ušću dve najlepše reke zapadne Bosne, Sanu i Unu.
Novi Grad je kroz vekove bio na raskrsnici svetova pa tako i danas. Nalazi se na samoj granici Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske. Ako vas kojim slučajem put nanese u ovom pravcu obavezno svratite u grad na Uni, izaberite neko lepo mesto na keju gde u obližnjim kafićima možete popiti osvežavajuće pivce za samo jednu markicu kako kažu konobari. Ako pak poželite da se zadržite u gradi neki dan ili da prenoćite, potrebno je na vreme raspitati se, gde, kako i šta. Jedan jedini hotel je ruiniran u prošlom ratu, za neki drugi smeštaj ne znam . Poznavajući ljude iz tih krajeva, koga god da upitate za smeštaj, skoro svi će vas pozvati da budete njihov gost. Kraišnicu su u pravom smislu reči LJUDINE, oni vole da upoznaju druge ljude, rado će vam se naći na usluzi, katkad ostave svoj posao da bi vama nešto pomogli. Od malena su vaspitani i učeni da prave kuće po celom svetu, to jeste prijatelje.

Kada već odlazite, mogućnosti su vam magistralni put ka Prijedoru i Banja Luci, niz Unu ka Kostajnici i Dubici, na granični prelaz sa HR ili uz reku Unu što bi vam ja najtoplije preporučio.
Vozeći se uzvodno naićete na mnoga zanimljiva mesta i jako lepe predele… Par kilometara posle Bosanske Krupe, sledećeg uzvodnog grada, ulazite u kanjon Une, to je veličanstven prizor….

Pre samog ulaska u Bihać sa leve strane Une nalazi se zamak Ostrožac, njegove zidine datiraju još iz 12 veka. O svim ovim mestima ću pisati u budućnosti a do tada uživajte u fotografijama...

                                                           Panorama Novog Grada


                                                                        Rijeka Una


                                                                           
                                              Una u mestu koje se zove Rudice


                                 Fotografisano sa mosta koji spaja Blatinu i Ivanjsku


Pogled sa starog grada u Bosanskoj Krupi.

Inače Bosanska krupa je bila poznata po svojim čuvenim vodenicama i drvenim mostovima koji su se i do danas očuvali. Poznata je i iz pripovetki velikog pisca Branka Ćopića koji je rodjen u ovim krajevima, nedaleko u selu Hašani. Prelepa prirodna bogastva su neprocenjiva, nadam se da ce stanovnici uz Unu uložiti maksimalni trud da je očuvaju zajedno sa okolinom. Vreme globalnog zagrevanja i uopste zagadjenja planete načiniće da ova mesta postanu popularni kao turističke destinacije.


Нема коментара:

Постави коментар

Aplikacija za merenje gluposti

Najnovija aplikacija za merenje kvaliteta vazduha ustvari je aplikacija za merenje gluposti! Ako premašuje level 100 znači da onaj kome se...